Metal malzemeleri ergime sıcaklığının üzerindeki sıcaklıklarda ısıtarak katı halden sıvı hale getirme işlemine ergitme işlemi denir. Ergitme süreci aşamalar halinde gerçekleşir. Öncelikle malzeme seçimi yapılır, sonrasında havadan gaz kapması önlenir. Ardından gaz giderilir, tane küçültülür ve temizleme işlemi ile ergitme tamamlanır.
Külçeden eriyik metali elde etme süreci olan “ERGİTME”, külçeye ısı uygulama işlemidir. Ergitme işlemi seri üretimin ilk aşamasını oluşturur. Burada yeterli sıcaklığa ulaşan maden bir sonraki süreç olan “Döküm” için bu aşamada hazır hale getirilir. Tanım ve algılama açısından oldukça basit olsa da ergitme süreci sanılandan daha komplike ve teknolojiye dayalı bir süreçtir. En temel haliyle bile ergimeyi sağlayabilmenin iki yolu vardır. Bunlardan ilki hepimizin bildiği “sıcaklık”, diğeri ise “basınç”tır.
Üretim hattının en önemli basamaklarından olan Ergitme, sadece ürünün eritilmesi değildir. Ergitme aşamasında bileşim ayarlama, aşılama, katışıkların ve gazların giderilmesi süreçleri de gerçekleştirilir. Yani kullanılacak ürün gerek dayanıklılığını artıracak gerekse bileşimini kusursuz hal getirecek işlemlerle bu süreçte tamamlanır ve kullanıma hazır hale getirilir. Ergitme sürecinde en çok karşılaşılan problemin metal bileşenlerindeki değişimler ve istenen özelliklere sahip olamaması olduğu da düşünülürse Ergitme sürecinin önemi daha iyi kavranabilir.